Boek een hotelkamer
Hospitaallaan 16 · 9341AH Veenhuizen, Drenthe

agenda

Kunst bij Bitter en Zoet

Omdat kkiekaaste Noorderlandunst wat ons betreft alles te maken heeft met beleving, verbinding en verwondering is het een belangrijk onderdeel van ons hotel restaurant.

In onze appartementen wordt gebruik gemaakt van kunst van Outsider Arthouse. De kunst die je daar aantreft is in ieder appartement uniek.

In onze hotellobby en restaurant vertonen wij een wisselende tentoonstelling met steeds andere kunstvormen.
Kunst die bij ons past, kunstenaars die wij een warm hart toedragen. Op dit moment hangt er prachtig werk van Marije De Gans
Marije is een woord- en beeldkunstenaar uit ons mooie Noorderland. Met pen en camera probeert zij de eindeloze bijzonderheid
van de de doodgewone dagelijkse dingen vast te leggen, in de hoop anderen hiermee te inspireren.
De tentoonstelling is tot ten minste september 2020 te bewonderen. Loop binnen en geniet!

Heb je vragen of ben je zelf kunstenaar en lijkt het je leuk om te exposeren bij Bitter en Zoet? Neem dan contact met ons op. 

Wandeling met erfgoedgids

Na een noodgedwongen onderbreking hervatten wij onze Erfgoedwandelingen weer 

Daarbij hanteren wij de voorschriften van het RIVM. Dat betekent dat een groep uit maximaal 10 personen bestaat en alle deelnemers 1.5 meter afstand van elkaar moeten bewaren (als er geen sprake is van een gezamenlijke huishouding); als er deelnemers zijn met wel een gezamenlijke huishouding, dan mag de groep maximaal 10 personen omvatten.
Met de gids erbij gaat het dan om groepen van maximaal 7 of 11 personen.

Onze Erfgoedgids neemt u graag mee op ontdekkingstocht door Veenhuizen, één van de Koloniën van Weldadigheid.
Het streng geordende gevangenisdorp is pas 195 jaar oud. Desalniettemin staat de geschiedenis van deze jonge nederzetting bol van de bizarre verhalen en hilarische anekdotes. 
Na een (ruim) twee uur durende excursie langs tal van landschappelijke en architectonische mijlpalen levert de gids u weer af bij Bitter en Zoet,
waar u kunt genieten van een heerlijke lunch of verfrissend drankje.

De data voor de komende tijd:

 • zondag 13 september om 11.00 uur
 • zaterdag 26 september om 14.00 uur
 • zondag 11 oktober om 11.00 uur
 • zaterdag 24 oktober om 14.00 uur
 • zondag 8 november om 11.00 uur
 • zaterdag 21 november om 14.00 uur
 • zondag 13 december om 11.00 uur
 • zondag 27 december om 11.00 uur
 • zondag 3 januari 2021 om 11.00 uur

Deelname aan de wandeling: € 5,- p.p. inclusief ontvangst met koffie/thee.
Aansluitend of voorafgaand warme lunch: € 15,- p.p. (optioneel).
U kunt zich opgeven via info@bitterenzoet.nl of 0592-385002.

Workshops & wildpluk

13 september workshop WORST MAKEN 

Kosten: € 42,50 p.p.


Het is geen geheim, Rik is dol op worst! Het allerliefste maakt hij zijn worst zelf, van vlees van zijn eigen Mangalica bosvarkens. Worst maken is een leuke bezigheid die je alleen, of met elkaar kunt doen. De afgelopen jaren heeft Rik zich de kunst van het worst maken volledig eigen gemaakt en wil zijn kennis graag met je delen.  Zijn liefde voor charcuterie heeft geleid tot veel onderzoek, lezen, doen en experimenteren. De charcuterie en worst bij Bitter en Zoet is van zijn hand.
Inhoud
We beginnen deze workshop met een bezoek aan onze eigen varkens in het bos. Maak kennis met het Hongaarse wolvarken en zie met eigen ogen hoe zij zich een perceel bosgrond volledig eigen maken. Daarna keren we terug naar Bitter en Zoet en leer je allereerst de theorie van het maken van verse worst. Tijdens de workshop leer je allereerst de theorie van het maken van verse worst. Wat gaat er in een worst, waar haal je de ingrediënten en waar moet je op letten bij het maken van worst. Natuurlijk zijn er verschillende worst-creaties te proeven. Tijd voor actie, handen uit de mouwen, je brengt het geleerde in de praktijk met het bereiden van een aantal worstvarianten. Na afloop krijg je alle recepten die we hebben bereid mee, zodat je thuis ook aan de slag kunt.

De workshop begint om 13.30 uur en duurt tot ongeveer 17.00 uur.
Het aantal deelnemers in een groep bestaat uit maximaal 6 personen en alle deelnemers 1.5 meter afstand van elkaar bewaren (als er geen sprake is van een gezamenlijke huishouding); als er deelnemers zijn met wel een gezamenlijke huishouding, dan mag de groep maximaal 8 personen omvatten. Met de chef erbij gaat het dan om groepen van maximaal 7 of 9 personen. U kunt zich opgeven via info@bitterenzoet.nl of 0592-385002.

4 oktober WILDPLUK wandeling

Kosten: € 29,50 p.p. (incl. lunch)

Heb jij je ook altijd afgevraagd welke paddenstoelen eetbaar zijn? En of je madeliefjes nu wel of niet kunt eten? Of hoe look zonder look er uitziet? Tijdens deze wildplukwandeling, die vertrekt vanaf Bitter en Zoet, loop je samen met Jos en Peter door de bossen van Veenhuizen en het mooie Slokkert-gebied. Om te leren wat daar aan eetbare planten en kruiden te vinden is.

Jos Hummel en Peter Achterop zijn beiden werkzaam bij Bitter en Zoet, als respectievelijk maître-sommelier en kok. Beiden hebben een grote liefde voor de natuur en zijn fervent wildplukkers. Zij kunnen je de beste plekken laten zien, en leren wat je uit de natuur kunt eten.
Inhoud
Wat ga je doen? Je leert welke planten, kruiden en paddenstoelen er nu groeien en eetbaar zijn. En, ook niet onbelangrijk, welke je beter kunt laten staan. Na deze wandeling kijk je nooit meer hetzelfde naar al dat groene spul om je heen. We sluiten de wildplukwandeling af met een lunch bereid met de geplukte vondsten.

De workshop begint om 10.00 uur. Er wordt ongeveer 2 à 2,5 uur gewandeld in de natuur rondom Bitter en Zoet en aansluitend geluncht.
Het aantal deelnemers in een groep bestaat uit maximaal 6 personen en alle deelnemers bewaren 1.5 meter afstand van elkaar (als er geen sprake is van een gezamenlijke huishouding); als er deelnemers zijn met wel een gezamenlijke huishouding, dan mag de groep maximaal 10 personen omvatten. Met de gids erbij gaat het dan om groepen van maximaal 7 of 11 personen. U kunt zich opgeven via info@bitterenzoet.nl of 0592-385002.

22 november workshop FERMENTEREN

Kosten: € 35,00 p.p.


Je eigen zuurkool maken moeilijk? Met de juiste techniek, laat jij een gewone witte kool, die van zichzelf al heel knap is, transformeren in knisperende zuurkool. Fris, smakelijk en bomvolle goede bacteriën voor je darmen. Fermenteren kan je leren, het is hartstikke makkelijk, leuk en gezond.
De workshop wordt gegeven door Mirjam Veenman. Zij fermenteert al jaren en is één van de organisatoren van het enige fermentatiefestival in Nederland: Rotzooi fermentatiefestival.
Inhoud
Mirjam vertelt wat fermenteren inhoudt en laat je zien hoe je er in je eigen keuken mee aan de gang kunt gaan. En uiteraard gaan de handen ook uit de mouwen. We vullen met elkaar 2 potten met groenten die je mee naar huis neemt om daar te fermenteren. Ze laat je ook van alles proeven en zal jouw vragen over fermenteren beantwoorden.

De workshop start om 14.00 uur en duurt tot ongeveer 16.30 uur. Het aantal deelnemers in een groep bestaat uit maximaal 6 personen en alle deelnemers 1.5 meter afstand van elkaar bewaren (als er geen sprake is van een gezamenlijke huishouding); als er deelnemers zijn met wel een gezamenlijke huishouding, dan mag de groep maximaal 8 personen omvatten. Met de workshopleider erbij gaat het dan om groepen van maximaal 7 of 9 personen. U kunt zich opgeven via info@bitterenzoet.nl of 0592-385002.

Workshop BROOD BAKKEN > geannuleerd i.v.m Corona. Nieuwe datum volgt.

Kosten: € 42,50 p.p.


Je eigen brood bakken geeft zoveel voldoening en is echt vele malen lekkerder dan brood uit de supermarkt. Je kan variëren met bloem en meelsoorten, zaden en pitten, zoete en hartige toevoegingen, en zo je geheel eigen broodvariant creëren. Met deeg werken is ook ‘gevoel’ krijgen voor wat je doet. Welke acties leveren welk resultaat op? En waarom? Rik neemt jullie mee op een ontdekkingsreis langs diverse soorten brood. De workshop wordt gegeven door Rik Dortmond. Zijn passie voor brood heeft geleid tot veel onderzoek, lezen, doen en experimenteren.
Inhoud
Tijdens de workshop leer je allereerst de theorie van het maken van brood. Welke ingrediënten gebruik je, op welke temperatuur rijst brood het fijnste en welk brood bak je op welke temperatuur af. Natuurlijk is er brood te proeven. Tijd voor actie, handen uit de mouwen, je brengt het geleerde in de praktijk met het mengen, kneden, vormen en bakken van een aantal broden. Na afloop krijg je jouw broden en alle recepten die we hebben bereid mee, zodat je thuis ook aan de slag kunt.

De workshop begint om 13.30 uur en duurt tot ongeveer 17.00 uur
Het aantal deelnemers in een groep bestaat uit maximaal 6 personen en alle deelnemers 1.5 meter afstand van elkaar bewaren (als er geen sprake is van een gezamenlijke huishouding); als er deelnemers zijn met wel een gezamenlijke huishouding, dan mag de groep maximaal 10 personen omvatten. Met de chef erbij gaat het dan om groepen van maximaal 7 of 11 personen. U kunt zich opgeven via info@bitterenzoet.nl of 0592-385002.

Culinair Erfgoed Diner 2020

Proef 200 jaar Koloniën op je bord... 

Mirjam Veenman van Keukengeheim en Bitter en Zoet organiseerden in de zomer van 2018 en 2019 vijf speciale diners. 
Helaas zijn de Culinair Erfgoed Diners voor 2020 geannuleerd in verband met de Coronamaatregelen. In 2021 organiseren we weer Culinair Erfgoed Diners, met een wisselend thema en telkens op een andere bijzondere locatie, hou onze Facebook- en Instagrampagina in de gaten!

Ieder diner wordt ingeleid en omlijst met bijzondere verhalen van deskundigen op het gebied van de Koloniën van Weldadigheid en de culinaire geschiedenis van deze omgeving. De originele schaftlijst van de Maatschappij van Weldadigheid dient als leidraad voor het menu. Alle diners vinden plaats op zondagmiddag- en avond, op verschillende locaties in de Koloniën van Weldadigheid. 

Voor een sfeerimpressie van de diners in 2018 en 2019:
>> klik hier voor de foto's van deze bijzondere diner

 • Thema's en locaties van voorheen:
 • >> klik hier voor de foto's  van de exclusieve diners in het voormalige woonhuis van Johannes van den Bosch en het huidige kantoor van de Maatschappij van Weldadigheid.
 • op de deel van Hoeve Koning Willem III te Frederiksoord, over 'kleren, huisraad en een koe
  >> klik hier voor de foto's van het diner tussen de koeien, de melkproeverij en de workshop boter karnen.
 • in de boomgaard bij het Hospitaalgebouw te Veenhuizen, over 'de arme dood'- rouw en rituelen' met unieke bijdrages van Mariet Meester (schrijfster van o.a. Koloniekak en Hollands Siberie) en Anja Schuring (schrijfster van 'De arme dood' over het 4e gesticht van Veenhuizen)
  >> klik hier voor de foto's van dit bijzondere editie. Indrukwekkend, maar zeker niet treurig...
 • in de (moes)tuinen te Veenhuizen, ' onvergetelijke groenten'  Met o.a. een workshop wecken en fermenteren' en een rondleiding over de Tuinen van Weldadigheid
  >> klik hier voor de foto's van de uiterst smakelijke editie, over wecken, fermenteren en het telen van bijzondere groenten.
 • bij brouwerij Maallust over 'Drank... de Engel van het kwaad' > We brachten een bezoek aan de hopvelden in Veenhuizen, genoten van de verhalen in de Boevenbus en daarna van gerechten waarin het heerlijke bier van Maallust verwerkt was. Een bijzondere laatste editie van dit jaar!