Boek een hotelkamer
Hospitaallaan 16 · 9341AH Veenhuizen, Drenthe

2018 vijf historische erfgoed diners...

Tijdens dit eerste Culinaire Erfgoed Diner was men te gast tussen de fruitbomen van
de Fruithof in Frederiksoord. Na ontvangst in de kas ging men op pad met 2 gepassioneerde gidsen door de boomgaard en de 'van Swieten'-tuin. Onderweg werd de inwendige mens getracteerd op vlierbloesemlimonade en een snack van boekweit. Aldus genietend kon men luisteren naar de verhalen van Bouwe Ruiter (Landbouwe) en Wendy Schutte (programmabureau Koloniën van Weldadigheid) Op het menu stond o.a. de Rumfordse soep.
Het was een fantastische dag met mooi weer, fijn gezelschap en prachtige verhalen. En niet te vergeten... heerlijk eten! Gelukkig hebben we de foto's nog... www.flickr.com/photos/erfgoeddiner/

Tijdens dit tweede Culinaire Erfgoed Diner met als thema 'Drank in de Kolonie' was men te gast tussen de ketels in het proeflokaal van Brouwerij Maallust. Maar we begonnen deze middag om  bij Bitter en Zoet waar we met een gids te voet op pad gingen naar Brouwerij Maallust. De wandeling is doorspekt met historie en sappige verhalen van onze erfgoedgidsen. Onderweg was er een stiekem drankmoment met 'sterke thee' (rum)  en 'Veenhuizer water' ( jenever), geserveerd in het sjieke servies van oma. De koks van Bitter en Zoet koken bijzondere gerechten waar de bieren van Maallust en Vagebond uit de Belgische Kolonie Merksplas verwerkt zijn. In het bos, verstopt in het struikgewas, stond Zarko 'stiekem' drank te stoken... Het was een geweldige dag, het weer mocht nog iets beter z'n best doen, maar het eten smaakte goed, verhalen waren er volop en ook het bier was heerlijk. Klik hier voor de foto's

Tijdens dit derde Culinaire Erfgoed Diner waren we te gast bij onze buren: de Tuinen van Weldadigheid. Lambert, Jolanda en Judith gaven elk een rondleiding en uitgebreide toelichting over de teelt van aardappels, prei en peulvruchten, maar ook over de (geneeskrachtige) kruiden en kleinschalige biologische groenteteelt. Groente was tenslotte een belangrijk onderdeel van de voeding van paupers en kolonisten.
Groentes stonden dan ook in het middelpunt van dit Culinaire Erfgoed Diner; in het programma, het menu en zelfs in de tafelversiering. Het werd een memorabele dag…  Gelukkig hebben we de foto’s nog! www.flickr.com/photos/erfgoeddiner

Tijdens dit vierde Culinaire Erfgoed Diner was men te gast bij Bitter en Zoet, met als thema 'ode aan het varken' Niet letterlijk, maar als historisch uitgangspunt dat men vroeger het kostbare varken van kop tot staart gebruikte. na het ontvangst in onze lounge bestond het programma uit drie onderdelen: 1. Demonstratie verse worst maken door Jan Nederhoed 2. Bezoekje aan de varkens van Bitter en Zoet 3. 200 jaar Culinaire historie  door Egbert Wildervanck van het Drents Archief. Varken was ook het centrale ingredient in de gerechten, op allerlei manieren bereid.
Het was weer een gedenkwaardige dag... Voor een mooie impressie klikt u hier voor de foto's.

Tijdens dit alweer laatste Culinaire Erfgoed Diner was men te gast in het Koloniekerkje in Wilhelminaoord. Bitter en Zoet bereidde daar bijzondere gerechten met exotische smaken en geuren. De middag begon rond 15.00 uur met een rondrit vol verhalen met de Kolonietram door Frederiksoord en Wilhelminaoord. Tijdens deze rit hoorde men alles over het bijzondere gebied, het landschap en de architectuur. De gerechten van dit erfgoed diner staan in het teken Javaans/Surinaamse smaken. Onze gasten zaten aan lange tafels versiert met exotische bloemen, kruiden en specerijen in een fantastisch verlichte kerk. Egbert Wildervanck vertelde over de productie van koffiezakken in de ‘Kolonie Veenhuizen’ voor de Koloniën overzee.Gelukkig hebben we de foto’s nog!  www.flickr.com/photos/erfgoeddiner