Boek een hotelkamer
Hospitaallaan 16 · 9341AH Veenhuizen, Drenthe

Wees welkom in ons restaurant

Wij werken met dagverse, veelal biologische producten
Het liefst uit eigen tuin of het noorderland

Hotelgasten kunnen genieten van een aangepast, maar heerlijk, menu in ons restaurant. Voor onze gasten in de appartementen hebben wij de ontbijt- en dinerservice in het appartement.

Uiteraard met inachtneming van alle richtlijnen van het RIVM inzake hygiëne en 1,5 meter afstand.

 

Onze gasten van buitenaf mogen - naar verwachting - vanaf 1 juni a.s. weer bij ons komen tafelen. Reserveren voor een diner in ons restaurant vanaf die datum kan vanzelfsprekend.


 

Dinner-to-share voor hotelgasten

Als diner serveren wij een vast menu met de lekkerste gerechten van Bitter en Zoet to-share, vis en vlees. Het menu wisselt dagelijks en is afhankelijk van verse inkoop en oogst. Vooraf kunt u aangeven of u vegetarisch wilt eten of een allergie o.i.d. hebt. 

De vertrouwende culinaire kwaliteit, maar dan om echt samen van te genieten.

Prijs € 36,50 per persoon

Diner service voor hotelgasten (in appartementen)

Een heerlijk 3 gangen diner à la Bitter en Zoet, maar dan geheel privé. Wij zorgen voor een voorgerecht in de vorm van een stevige, goed gevulde soep met brood en tapenades, als hoofdgerecht een fijne maaltijdsalades met vis, vlees of vegetarisch. In de koelkast wacht dan als afsluiter een zalig dessert.
Zet de tafel voor de openslaande ramen en kijk uit over de boomgaard en de moestuin. Een vogelconcert maakt het compleet…

Prijs € 34,50 p.p. inclusief een fles huiswijn

Cadeaubonnen

Ons restaurant blijft - voor gasten van buitenaf - nog gesloten tot 1 juni a.s.. Maar niet getreurd... U kunt hier een speciale cadeaubon bestellen om straks iets te hebben om naar uit te kijken. Of alvast een reservering maken voor een datum vanaf 1 juni. 

Dank voor uw steun!

restaurant

Bitter en Zoet Veenhuizen heeft een uitstekend restaurant met 70 zitplaatsen, een ambachtelijke keuken en eigen bakkerij. Het restaurant is ingericht op de vroegere binnenplaats van het Hospitaalcomplex. Oud en nieuw zijn op een transparante wijze samengevoegd, waardoor een sfeervolle ruimte is ontstaan. Op het binnenterrein is het ruim opgezette terras, onder de lindebomen.

Bij voorkeur maken we alles zelf: vers getrokken bouillon, zelf gerookte zalm en zelfgebakken brood. We halen zoveel mogelijk verse producten uit de regio. En ook komend seizoen weer groentes uit onze eigen tuin!

Ons eten

Welkom in een van de meest bijzondere restaurants in Drenthe! Ons doel is u als gast te laten genieten van eerlijk eten en drinken. Voor elk gezelschap, tijdstip of speciale wensen proberen wij met veel passie prachtige gerechten voor u klaar te maken. Onze chef-kok staat garant voor uitstekend eten, bereid met duurzame, regionale, seizoensgebonden en meest biologische ingrediënten.  

Koken is een passie, een kunst, maar vooral een ambacht dat met zorg, aandacht en plezier ten uitvoer wordt gebracht.

 

tuin

De Kolonie Veenhuizen in Drenthe was vroeger in hoge mate zelfvoorzienend. Iedere woning had een eigen moestuin, op het land werden de benodigdheden voor en door de verpleegden geteeld. De geneesheer-directeur had een kruidentuin met allerlei geneeskrachtige planten, tegenover het huis “Toewijding”, op de plek waar nu onze parkeerplaats is. 

Vanuit het idee van zelfvoorzienend zijn en in lijn met onze duurzame bedrijfsvoering, hebben wij een eigen moestuin en boomgaard. In de boomgaard staan 14 fruitbomen. Oude rassen appels, peren, pruimen, kweepeer, mispel en een walnotenboom. De moestuin voorziet de keuken van verse groentes en kruiden en dient als leidraad en inspiratie voor het samenstellen van de menu’s. Chef-kok Rik zoekt hiervoor bijzondere rassen uit en kweekt de groentes op biologische wijze, zonder kunstmest en gifstoffen. Deze manier van met eten omgaan zorgt ervoor dat ons restaurant een van de beste in Drenthe is.

De tuin is toegankelijk voor u als gast. Als Rik in de tuin aan het werk is, geeft hij graag uitleg over alles wat groeit en bloeit!

sfeerbeeld van de moestuin met op de voorgrond een boom uit de boomgaard en linksonder een kruiwagen

slow food

Slow Food is een internationale beweging voor ecogastronomie. Deze organisatie vindt dat voedsel lekker, puur en eerlijk moet zijn. Daarmee wordt bedoeld dat ons eten goed moet smaken; dat het zonder schade voor de leefomgeving, het dierenwelzijn en de gezondheid moet worden geproduceerd en dat producenten een eerlijke vergoeding moeten krijgen voor hun werk. 

Uiteraard deelt  Bitter en Zoet  deze visie  en is daarom  sponsor  van deze organisatie.
Daarnaast is Chef-kok Rik Dortmond verbonden aan de Chef's Alliantie. 
Lees hier meer over Slow Food en de Chef's Alliantie.​

het logo van slow food nederland met de tekst wij steunen slow food nederland

 

een close up foto van één van de wolvarkens

varkens

In het bos achter Esserheem loopt ons groepje Hongaarse wolvarkens of Mangalica's; Lisan en Anel, onze twee zeugen en Otto de beer, samen met de biggen van voorjaar 2019 en maart 2020. 
Het wolvarken is een bijzonder beest. Het heeft een rode of zwarte vacht, is aanhankelijk en gemakkelijk tam te maken. Het is een echt buitenbeest, kan het jaar rond buiten lopen en houdt van lekker wroeten in de grond. Ze eten (naast varkensvoer) o.a. oud brood en groente afval uit de keuken . En zo is de cirkel weer rond!

Volg de gele paaltjesroute en ontmoet onze varkentjes!